dimarts, 12 d’abril del 2011

Sortim de la crisi reduint la despesa militar

Manifest promogut per la Fundació per la Pau

Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar
12 abril 2011


Al món moren cada dia 35.000 persones de fam o per manca d’atenció sanitària; hi ha 1.020 milions de persones que passen gana; només a Europa, tenim 23 milions d’aturats (més de 4 milions a Espanya i més de 600.000 a Catalunya) i la meitat de la humanitat viu amb menys de dos dòlars al dia.

Per millorar la vida de la humanitat i preservar el planeta, cal destinar esforços i recursos a desenvolupar una economia al servei de les persones, aquella que té com a finalitat millorar la qualitat de vida a través de l’educació, la salut, el desenvolupament, la justícia i els drets humans.

Però la realitat és que al món cada any dediquem 1,55 bilions de dòlars (el 2,7% del PIB mundial) a la despesa militar, que equival a 4.246 milions de dòlars al dia. És més que possible que aquestes xifres siguin molt superiors si considerem tot el que no declaren els governs. Aquesta despesa ingent es destina a mantenir 21 milions de soldats (2,5 milions a la Unió Europea, 130.000 dels quals a l’Estat espanyol) i a adquirir quantitats enormes d’armes (400.000 milions de dòlars anuals).

Amb motiu de la celebració, el proper 12 d’abril, del Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar, promoguda per diverses organitzacions encapçalades per la xarxa global International Peace Bureau (IPB), volem sumar la nostra veu a la de ciutadans i ciutadanes d’arreu del món per mostrar el nostre desacord amb aquesta desorbitada despesa militar. Perquè:
. La despesa militar alimenta vells i nous conflictes armats.
. La despesa militar reforça una cultura dominant que és motor i justificació de violència i guerra.
. Cal posar fi als privilegis del complex militar-industrial, l’únic sector que obté beneficis d’aquesta despesa exagerada.
. Cal trencar la inèrcia dominant que basa la seguretat en termes militars mentre menysprea l’autèntica seguretat humana fonamentada en la protecció
de la salut, l’educació, un medi ambient saludable, l’accés a l’habitatge, un treball digne i el respecte dels drets humans.
. Un món en pau, no passa per invertir en la despesa militar, sinó en la prevenció de conflictes, la governabilitat democràtica i el desarmament.

Adhesions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada