dijous, 10 de setembre del 2009

Carrer 11 de setembre, però de quin any

L’11 de setembre de 1714 les tropes de Felip V vàren entrar a Barcelona. Aquell dia van començar a desaparèixer els drets polítics dels catalans. A Catalunya hem convertit la conmemoració d’aquella derrota en Diada Nacional. Per aquest motiu hi ha molts pobles i ciutats que han dedicat carrers i places a l’11 de setembre. Però en cap cas (que jo sàpiga) en citen l’any.
L’any 1973, un 11 de setembre, el general Pinochet va perpetrar un cop d’estat contra el govern legitim de Salvador Allende a Xile i va iniciar una cruenta dictadura.

L’any 2001, també un 11 de setembre, diversos avions pilotats per suicides àrabs es vàren estavellar contra les torres bessones de Nova Iork i contra el Pentagon provocant el més gran atac terrorista en territori dels Estats Units.

Això vol dir que si un xilé de visita a Catalunya va pel carrer 11 de setembre del poble que sigui, segurament pensarà que tenim un carrer conmemoratiu d’aquell fatídic dia de 1973. El mateix passarà en persones de qualsevol altra nacionalitat qun circulin pel mateix carrer i pensin que hem fet un homenatge a les victimes de l’atac terrorista als Estats Units.

És per això que crec necessari que els ajuntaments afegeixin l’any 1713 al nom d’aquests carrers i places. Així ningú es confondrà.

1 comentari:

  1. Jo trobo que cadascú té les seves efemèrides i crec també que no estaria malament posar-hi la data.
    Un altre cas curiós és el de la Setmana Tràgica a Argentina el 1919, els cercadors fan un pupurri sempre entre Barcelona 1909 i Buenos Aires 1919, no deixa de tenir gràcia:

    http://es.wikipedia.org/wiki/Semana_Tr%C3%A1gica_(Argentina)

    ResponElimina