dimecres, 22 de febrer del 2012

Els principis de la propaganda segons Goebels

11 principis de la propaganda segons Joseph Goebbels, ministre de propaganda nazi 

Aquí teniu els 11 principis de la propaganda segons Joseph Goebbels, ministre de propaganda nazi, un per un.

A veure què, o qui, us recorden?

Principi 1 de simplificació i de l’enemic únic. Adoptar una única idea, un únic símbol; Individualitzar l’adversari en un únic enemic.

Principi 2 del métode de contagi. Reunir diversos adversaris en una sola categoria o individu; han de constituïr-se en suma individualitzada.

Principi 3 de la transposició. Carregar sobre l’adversari els propis errors. “Si no pots negar les males noticies, inventen d’altres”.

Principi 4 de la exageració i desfiguració. Convertir qualsevol anècdota, per petita que sigui. En amenaça greu.

Principi 5 de la vulgarització. “Tota propaganda ha de ser popular, i adaptada al menys intel•ligent dels individus als qui va dirigida”.

Principi 6 d’orquestració. “La propaganda ha de limitar-se a un número petit d’idees i repetir-les incansablement presentades des de diferents perspectives” “Si una mentida es repeteix suficientment, acaba convertint-se en veritat”.

Principi 7 de renovació. Cal emetre constantment informacions i arguments nous a un ritme tal que quan l’adversari contesti el públic ja estigui interessat en una altra cosa. Les respostes de l’adversari mai han de contrarestar el nivell de les acusacions.

Principi 8 de la versemblança. Construir arguments a partir de fonts diverses, a través de globus sonda o d’informacions fragmentaries.

Principi 9 de la silenciació. Callar sobre les qüestions sobre les que no es tenen arguments i dissimular les noticies que afavoreixen l’adversari, contraprogramant amb l’ajut de medis de comunicació afins.

Principi 10 de la transfusió. Por regla general la propaganda opera siempre a partir d’un substrat preexistent: una mitologia nacional... ...o un complex d’odis i prejudicis tradicionals; es tracta de difondre arguments que puguin arrelar en actituds primitives.

Principi 11 de la unanimitat. Arribar a convèncer a molta gent que pensa “com tot el món”, creant impressió d’unanimitat.

1 comentari:

  1. Estos puntos se practican cada día más y con más descaro. Es evidente. Sólo los ciudadanos podemos impedirlo, exigiendo información veraz, escribiendo cartas a los diarios, cambiando los canales de TV fascistas y denunciando la manipupación en todos los foros a nuestro alcance. Nos va mucho en ello. Gracias por publicarlo.

    ResponElimina