dilluns, 2 d’agost del 2010

Els periodistes haurien (hauriem) d’estudiar matemàtiques

He de confesar que tinc una debilitat per la ràdio. Em sembla un mitjà de comunicació fantàstic. Sobretot per la inmediatessa, versabilitat i per la posibilitat d’escoltar-la en qualsevol lloc i en qualsevol moment. Dit això, també em sembla fantàstic (“Que és o sembla ésser un producte merament de la fantasia” –Diccionari de l’Enciclopèdia Catalana) la quantitat de barbaritats que s’hi poden arribar a escoltar sense que ningú rectifiqui mai (i no m’estic referint al Losantos).

Aquest cap de setmana, sense anar més lluny, he sentit a Catalunya Informació que a Russia s’han cremat 500.000 hectàrees de boscos (5.000.000.000 metres quadrats), “és a dir, una superficie equivalent a l’espanyola”, i tant amples!!!!

Pensar que s’ha cremat una seuperficie com l’espanyola ja seria sospitóos per la magnitut de la tragèdia. I que se’n parlés un cop cremada i no durant el temps que s’ha estat cremant hauria de fer sospitar a qualsevol periodista i, per tant, a qualsevol oient.

Anem a pams. Una hectàrea són 10.000 metres quadrats (una superfície equivalent a un quadrat de 100 x 100 metres). Per tant mig milió d’hectàrees cremades és molt. Però la superficie d’Espanya són 500.000 kilòmetres quadrats, i un kilòmetre quadrat són 1.000.000 de metres quadrats (un quadrat de 1.000 per 1.000 metres). Per tant la superficie cremada a Russia, en kilòmetres quadrats, és de 5.000 (500.000 hectàrees dividit per cent). És molt, però reconeixereu que el o la periodista que va donar la noticia necessita fer un repàs de matemàtiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada